permalink

0

Husk god karma

2 alternative måder til hastighedsoptimering af websites

Dette indlæg er skrevet af Henrik Andersen.

De fleste ved efterhånden at et hurtigt website er vigtigt, da det både øger dine chancer for synlighed i søgemaskinerne og gør dine brugere gladere.

Derfor giver det altid mening at plukke de lavest hængende frugter i forhold til at få et hurtigt website, da du optimerer på flere fronter på én gang.

Langt de fleste forsøg på at optimere hastigheden på et website, vil jeg tro, sker ved hjælp at caching plugins til den platform websitet er bygget i. Det er der heller ikke noget galt i, men det er ikke altid nok, og det kan være svært for ikke tekniske personer at optimere leveringen af kode og den slags. Især når websitet er baseret på en købt template.

I denne artikel skal vi se på 2 alternative og ”nemme” måder at hastighedsoptimere et website på.

Optimering med mod_pagespeed

Mod_pagespeed er et modul til Apache webserveren, og er altså således noget der skal installeres på din webserver før du kan bruge det til noget.

Hvis du har din egen server kan du bede dit hostingfirma om at få det installeret på serveren og derefter lege med indstillingerne i din htaccess fil.

Der findes også hostingfirmaer der tilbyder aktivering af mod_pagespeed via deres kontrolpanel. Siteground.com er en af dem.

Hvad kan du med mod_pagespeed?

Du kan en lang række spændende ting, der alle kan forbedre din hastighed og endda optimere den kode din browser skal indlæse. Du kan bl.a. bruge mod_pagespeed til at:

  • Optimere alle dine billeder før brugeren indlæser dem.
  • Minimere css, javascript og html kode.
  • Lazyloade alle billeder, sådan så browseren kun skal indlæse de billeder der er synlige på brugeren skærm, og ikke dem der ligger udenfor.
  • Defer javascript, sådan så du undgår blokerede ressourcer og det nemt give følelsen af at websitet loader langt hurtigere.
  • Optimering af cache.
  • Og meget mere.

Jeg har leget med mod_pagespeed på både gaveinspiration.dk og ting-til-hjemmet.dk, som begge er hjemmesider bygget med TYPO3 CMS og hostet på min egen webserver.

Den helst store fordel ved mod_pagespeed, når det først er installeret/aktiveret på din server, er at du kan optimere mange ting på hele dit site, blot ved at lave nogle få indstillinger. Det kræver ikke ret meget arbejde at teste det og se om du kan optimere hastigheden, når det først spiller på serveren.

Optimering med Varnish cache

Varnish cache er en anden metode du kan bruge på din server, hvis det er noget dit hostingfirma har styr på og hvis din platform tillader brugen af det.

Varnish cache er noget der installeres ”foran” din webserver, og kan bruges til at cache statiske landingssider.

Hvis din hjemmeside har mange statiske sider, så kan Varnish lave dem om til statiske html filer, som serveres til brugeren i stedet for at skulle levere siden dynamisk.

Dette betyder at indlæsningshastigheden bliver langt mindre, og det har også den fordel at du kan have langt flere besøgende på din server på én gang når du har Varnish aktiveret.

Det kræver både viden om servere og platform for at få det til at spille optimalt, men hvis du har en god hostingpartner, så er det bestemt noget der kan anbefales.

Jeg arbejder lige nu på at få det til at spille på juleri.dk. Min plan er faktisk at prøve at bruge mod_pagespeed i kombination med varnish, sådan så mod_pagespeed optimerer mine billeder og koden, og Varnish laver slutresultatet om til statiske html filer der kan indlæses på rekordtid, og som ikke belaster min websever nær så meget.

Hvorfor har jeg valgt at gå denne vej?

Som så mange andre affiliates, website- og webshopejere så arbejder jeg med templatebaserede designs. Mange af disse templates kan købes for en meget lav pris i forhold til den funktionalitet og det flotte design du får for pengene.

Ulempen ved at købe disse templates, er at de sjældent (aldrig?) er lavet med udgangspunkt i at give dig et lynhurtigt website. Det er der flere grunde til:

  • Disse templates er lavet til at kunne tjene mange formål, og indeholder dermed en lang række ting som du slet ikke skal bruge til noget, men som sjældent kan deaktiveres, og dermed loades ved hver eneste besøg.
  • Template udviklere har sjældent fokus på hastighedsoptimering.

Hvis du selv udvikler dine designs og funktionalitet, men benytter frameworks som f.eks. Twitter Booststrap og lignende, så er det lidt samme problematik.

Disse frameworks indeholder ofte også langt mere end du har behov for. Det er bare nemt og hurtigt at bruge templates og frameworks, så man i udviklingsfasen sparer en masse tid.

Dette kan der kompenseres en smule for ved at benytte f.eks. mod_pagespeed og/eller Varnish cache på din webserver.

Jeg er på ingen måde selv dygtig til serverdrift og ønsker heller aldrig at blive det, men jeg kan sagtens lave indstillinger for disse ting i en htaccess fil eller aktivere nogle plugins via et kontrolpanel.

Hvis du har det på samme måde og har muligheden for at aktivere enten mod_pagespeed eller Varnish, så vil jeg anbefale dig at prøve det af.

Især hvis du har websites med meget trafik og store sæsonudsving, samt websites med mange landingssider. Det er i disse situationer du får alvor får noget ud at disse 2 metoder, da disse metoder gør arbejdet for dig uanset om dit website har 3 eller 300.000 landingssider.

Skriv et svar

Feltermarkeret med* skal udfyldes.