permalink

0

Husk god karma

Sådan får du søgeord tilbage i Google Analytics

keyword hero

Dette indlæg er skrevet af Erik Pilgaard Hejlskov.

For en del år siden valgte Google at fjerne søgeord fra Google Analytics. I stedet for at vise det aktuelle søgeord, så begyndte Google at vise “not provided” i stedet.

Begrundelsen fra Googles side var omkring sikkerhed. Google skiftede fra http til https, og på alle søgninger via https var søgeord nu væk fra statistikken i Google Analytics. I online marketing kredse gættede mange dog på, at det i stedet handlede om Googles indtjening.

Ved at fjerne søgeordene fra Google Analytics, så måtte man bruge flere penge på Adwords for at høste søgeord og volumen mv. Dermed flere penge til Google. Uanset årsagen, så var det på godt jysk ”træls” at søgeordene nu var væk.

Heldigvis er der nu kommet en løsning på problemet. Den er desværre ikke 100% valid og gratisudgaven dækker kun dine 25 mest besøgte sider. Men det er dog absolut bedre end ingenting.

Servicen hedder “Keyword Hero”.

Sådan kommer du i gang

For installere Keyword Hero skal du bruge dit Google login. Du logger ind hos Keyword Hero med dit Google login og skal derefter følge deres setup. Det eneste du skal gøre er at indtaste dit domæne og efterfølgende godkende i både Google Analytics og Google Search Console at Keyword Hero må få adgang til data på din konto. Derefter oprettes der en ny ejendom i Google Analytics.

De nye data om søgeord kommer altså ikke ind på din eksisterende ejendom for dit website i Google Analytics. I stedet oprettes der en separat ejendom der hedder ”Keyword Hero – websitenavn”. Det betyder naturligvis lidt mere rod i Google Analytics, da du har 2 forskellige ejendomme for hvert website. Men det betyder også at dine normale data står uberørt. Ønsker du ikke længere at benytte Keyword Hero, så kan du bare slette den nye ejendom.

Bemærk at søgeord ikke kommer ind i Google Analytics øjeblikkeligt. Der opsamles først data fra den dag du godkender Keyword Hero. Du kan dermed først se data dagen efter, og nu kun for én dag. Om en måned kan du se søgeordsdata for en måned osv.

Sådan finder du søgeordene

Du kan finde søgeordene i Google Analytics via 2 metoder. Du havner det samme sted i Google Analytics. Men du har 2 mulige indgange til denne placering.

Metode1: Log ind i Keyword Hero. Tryk på knappen ”View analytics”. Derefter havner du på den korrekte side i Google Analytics.

Metode2: Hvis du allerede står i Google Analytics, så kan du selv finde stien, uden at skulle åbne websiden for Keyword Hero. Metoden er at vælge Anskaffelse – Oversigt i menuen i venstre side. Derefter trykker du på den kilde der hedder ”Organic Search”. Derefter kan se søgeordene.

Hvordan skaffer Keyword Hero dine søgeord tilbage

Som beskrevet tidligere i artiklen, så er det super nemt at få søgeordene tilbage i Google Analytics. Der er dog 2 hager. Den ene er at det ikke er gratis. Du skal betale til Keyword Hero, hvis du ønsker data for mere end dine 25 største undersider. Den anden hage er at du ikke kan stole 100% på dataene.

Google har lukket for adgangen til søgeord, så der findes ingen metode til 100% valid data.

Keyword Hero hiver data fra en masse forskellige kilder. De bruger denne data til reverse engineering. Dvs. at de forsøger at regne baglæns. De ved fra Google Analytics hvilke landing pages, som du får besøg på. Herefter benytter de deres data kombineret med sandsynlighedsregning til at gætte hvilke søgeord der har ledt til hvilke sessioner i din Google Analytics.

Dette vil aldrig blive 100% nøjagtigt. Det giver dog rigtig gode indikationer af hvilke søgeord der leder til hvilke sider på dit site. Alternativet er ikke at have data eller at lave samme beregninger manuelt.

De manuelle beregninger er særdeles tidskrævende, og de bliver ikke mere nøjagtige end Keyword Hero, så jeg mener at der er meget at hente ved at lade Keyword Hero gøre det automatisk.

Jeg har ofte manuelt taget søgeord fra Google Search Console og matchet disse med mine placeringer i SERP. Baseret på dette har jeg kunnet sjusse mig frem til hvor mange besøgende der kommer på ind på en given landingpage via dette søgeord.

Det har dog været meget tidskrævende og ikke været lige så nøjagtigt som dataene fra Keyword Hero. Keyword Hero er baseret på de samme data fra Google Search Console, men samtidigt også fra mange andre kilder.

Hvor mange søgeord får man?

Du får ikke 100% søgeord tilbage. Hvor mange du får vil afhænge af hvor mange søgeord Keyword Hero kan regne sig frem til.

Lånekassen – eksempel 1

Jeg kan dog give konkrete tal for et website Lånekassen.

Her havde jeg 98% “not provided” inden jeg installerede Keyword Hero.

Efterfølgende er “not provided” faldet til 1,9%.

Jeg har dog ca. 1% søgeord der hedder “(not provided)_bing” og 0,5% “(not provided)_yahoo”.

Så samlet er jeg på knap 4% not provided.

Før kunne jeg altså se ca. 2% søgeord, mens jeg i dag kan se ca. 96% søgeord.

Doc24 – eksempel 2

Før Keyword Hero blev installeret på Doc24.dk, bestod non provided af 98%.

Nu fylder det over en periode på 12 dage kun 1,45%.

Toolet kan et eller andet. For prisen kan det varmt anbefales. Jeg har bl.a. fået søgeord som:

  • uro i benene
  • modermælkserstatning
  • baby ondt i maven
  • fiskeolie test
  • levertran

Og mange flere som jeg før i tiden kun gættede på ud fra GSC og trafikken på landingssiderne.

Skriv et svar

Feltermarkeret med* skal udfyldes.